Zupa dyniowa z żurawiną, figą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. Do garnka wkładamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, chwilę dusimy. Do warzyw dolewamy wodę. Woda powinna przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy, gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody i ponownie zagotować.
2.Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy do niego żurawinę oraz pokrojone w plasterki figi, karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie "pykać".
Na drugiej suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe.
Zupę podajemy posypaną żurawiną, figami oraz kwiatami nasturcji i listkami kolendry.
Komentarze