Zupa dyniowa z żurawiną, figą i płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni piżmowej.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia piżmowa
    3-4 marchewki
    1-2 cebule
    papryczka chili
    1-2 cm kawałek imbiru
    1 cm kawałek kurkumy
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    ziarna kolendry
    roztarte ziele angielskie
    zmielony liść laurowy
    łyżka masła

    do podania:
    kwiaty nasturcji
    200 g świeżej żurawiny
    2-3 świeże figi
    3-4 łyżki miodu naturalnego
    100 g płatków migdałowych
    listki świeżej kolendry

Zupa dyniowa z żurawiną, figą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. Do garnka wkładamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, chwilę dusimy. Do warzyw dolewamy wodę. Woda powinna przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy, gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody i ponownie zagotować.
  • 2. Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy do niego żurawinę oraz pokrojone w plasterki figi, karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie "pykać".
    Na drugiej suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe.
    Zupę podajemy posypaną żurawiną, figami oraz kwiatami nasturcji i listkami kolendry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy