Zupa dyniowo- bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w półksiężyce, odkroić części z nasionami i obrać ze skóry. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę, tak by sięgała mniej więcej poziomu dyni i ugotować do miękkości. Pod koniec dodać obrane i pokrojone banany. Całość zmiksować lub po prostu rozgnieść ucieraczką do ziemniaków (chociaż miksowanie sprawia, że zupa ma idealnie gładką konsystencję). Wlać mleko, tyle aby zupa miała konsystencję ciasta naleśnikowego i dodać cukier i cukier waniliowy. Cukru można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze. Całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Porady
Zupę kiedyś gotowałam również w wersji z gruszką, ale w tym wypadku gruszkę należy gotować razem z dynią, gdyż jest twardsza niż banan
Komentarze