1,5 litra rosołu, ja użyłam z indyka
300 g dyni piżmowej
2 szalotki
2 cm kawałek świeżego imbiru
400 g pomidorów krojonych bez skórki, mogą być z puszki
100 g czerwonego ryżu
sól
pieprz
papryczka chili
mielony cynamon
szczypta imbiru
pęczek pietruszki
pęczek koperku
Zupa dyniowo-pomidorowa z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną dynię kroimy w grubą kostkę, obrany imbir drobno siekamy, szalotki obieramy i kroimy na pół. Dodajemy również pokrojoną papryczkę chili. Warzywa gotujemy na rosole do miękkości. Gdy dynia jest już miękka zupę miksujemy.
2.Do zmiksowanej zupy dodajemy pomidory. Wsypujemy surowy ryż i gotujemy jeszcze około 25-30 minut, aż ryż się ugotuje. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cynamonu. Do ugotowanej zupy dodajemy posiekaną zieleninę.
Komentarze