Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Rewelacyjne danie rozgrzewające.

  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 700 gramów
    - pomidory krojone z puszki: 700 gramów
    - czosnek (cała główka czosnku): 8 ząbków
    - masło: 1 łyżka
    - papryka czerwona w proszku: 2 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - gałka muszkotołowa: 0.5 łyżeczki
    - woda: 1 szklanka

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .
  • 2. Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.
  • 3. Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Podawać z ulubionym dodatkiem, można dodatkowo oprószyć startą gałką muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy