Zupa ekspres z cukinii

0 (0 ocen)

Zupy jarzynowe ,zwłaszcza z młodych warzyw lubimy chyba wszyscy. Sezon na młode warzywka w pełni , więc można poszaleć i gotować zupy sezonowe i czerpać lato pełnymi chochlami. Proponuję ekspresie z cukinii ,której pikanterii dodają oliwki.

Składniki:

  • 1 cukinia
    1 cebulka
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    350ml wywaru warzywnego
    2 łyżki śmietany 18%
    10 oliwek
    2 łyżki kiełków rzodkiewki
    Sól, pieprz

Zupa ekspres z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulkę smażyć na maśle ,razem ze zmiażdżonym czosnkiem przez 1 minutę.
    Dodać startą cukinię i smażyć 2-3 minuty, aż jarzyna zmięknie.
    Wlać wywar warzywny lub wodę z kostką warzywną ,zagotować i gotować na małym ogniu 10minut.
    Dodać śmietanę ,doprawić solą i pieprzem.
    Zupę nalać na talerze ,na środek położyć kiełki rzodkiewki, a dookoła zielone oliwki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy