Zupy jarzynowe ,zwłaszcza z młodych warzyw lubimy chyba wszyscy. Sezon na młode warzywka w pełni , więc można poszaleć i gotować zupy sezonowe i czerpać lato pełnymi chochlami. Proponuję ekspresie z cukinii ,której pikanterii dodają oliwki.
Zupa ekspres z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulkę smażyć na maśle ,razem ze zmiażdżonym czosnkiem przez 1 minutę.
Dodać startą cukinię i smażyć 2-3 minuty, aż jarzyna zmięknie.
Wlać wywar warzywny lub wodę z kostką warzywną ,zagotować i gotować na małym ogniu 10minut.
Dodać śmietanę ,doprawić solą i pieprzem.
Zupę nalać na talerze ,na środek położyć kiełki rzodkiewki, a dookoła zielone oliwki.
Komentarze