Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

U mnie najczęściej podawana zimową porą.Moim tajnym składnikiem który stawia kropkę nad "i" jest odrobina musztardy,która nadaje charakter zupie.Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 400 g białej fasoli suchej
    pęczek włoszczyzny
    5-6 średnich ziemniaków
    1 średnia cebula
    40 dag żeberek wędzonych
    200 g kiełbasy śląskiej
    2-3 liście laurowe
    1-2 łyżeczki majeranku
    1 kostka bulionowa o smaku wędzonego boczku
    1/2 łyżeczki musztardy stołowej
    pieprz
    sól

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.Następnie dodajemy żeberko,włoszczyznę,trochę soli,liście laurowe,kostkę bulionową i gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka.Wyjmujemy żeberka.Mięso z żeberek możemy dodać do zupy.Wyjmujemy również warzywa i liście laurowe aby zupa nie nabierała goryczki.Marchewkę dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy z odrobią soli do miękkości.Kiełbasę kroimy w półplasterki lub drobniej,podsmażamy.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu z pod kiełbasy.
  • 2. Wszystkie składniki zupy razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą,sporą ilością pieprzu i majeranku.Pamiętajmy,że dodając majeranek najpierw należy go rozetrzeć w dłoniach.Na końcu dodajemy również musztardę.Ja używam tylko musztardy kieleckiej,gdyż jak dla mnie jest najlepsza.Gotujemy jeszcze chwilę wszystko razem,aby składniki się połączyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy