Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Uwielbiamy zupy polskie, tradycyjne,które kojarzą się nam z dzieciństwem.Zupa fasolowa jest właśnie jedną z tych,które od zawsze przypominają nam"chaos" w kuchni, rozmowami..szkoda, że to zanika..ludzie żyją w ciągłym pędzie,więc zachęcamy by chociaż w weekendy wspólnie gotować.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 300 g fasoli (np jaś)
    100 g wędzonego boczku
    4 średniej wielkości ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 por (biała część)
    2 ząbki czosnku
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka gorczycy (sproszkowanej)
    1 łyżeczka kolendry (sproszkowanej)
    1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej)
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka mielonej kozieradki
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka lubczyku
    sól, pieprz

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie osączamy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i boczek oraz pora pokrojonego w piórka. Całość zalewamy wodą (ok. 1,5 l), solimy, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Godzinę po gotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy