Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i sycąca zupka.

Składniki:

  • 40 dag fasoli
    20 dag kości
    1 laska kiełbasy
    duża marchew
    korzeń pietruszki
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy do zup
    kostka rosołowa
    natka pietruszki
    łyżka majeranku
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, namoczyć na noc w ok 2l wody.

    Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła. Wrzucić kości, marchew i pietruszkę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową. Całość gotować na niewielkim ogniu do czasu aż fasola będzie miękka.
  • 2. W międzyczasie pokroić i podsmażyć kiełbasę. Zrobić zasmażkę: mąkę uprażyć na suchej patelni na złotobrązowy kolor, zalać ok 1,5 szklanki zimnej wody, wymieszać aby nie było grudek.
  • 3. Gdy fasola będzie już miękka dodać kiełbasę, zasmażkę, doprawić i gotować jeszcze ok 15 minut. Na koniec wrzucić natkę pietruszki i majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy