Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Jesienno zimowa zupa, rozgrzewająca, syta. Prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli jasiek
    0,5kg kiełbasy podwawelskiej
    2-3 cebule
    1 duży pomidor
    3l wody
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki lubczyku
    Sól
    Pieprz
    Olej

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole opłukać i zalać wodą na około 12 godzin. Po namoczeniu zmienić wodę i gotować około 1 godziny w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.
  • 2. W czasie gotowania fasoli, cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć. Kiedy fasola będzie miękka, cebulę i kiełbasę przełożyć do garnka z fasolą. Dodać pokrojonego drobno pomidora oraz zioła i przyprawy. Całość wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy