Zupa fasolowa na szybko

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszna zupka dla zabieganych

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 puszka fasoli białej lub czerwonej
    - 8 ziemniaków
    - 4 łyżki bardzo drobnego makaronu
    - 3 łyżki masła
    - 1 cebula
    - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22%)
    - 3 kostki bulionowe (lub bulion mięsny)
    - sól, pieprz

Zupa fasolowa na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w kostke ziemniaki zalać 6 szklankami wody. Dodać kostki bulionowe. Po 10 minutach gotowania wsypać makaron i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
    Białą fasolę wraz z zalewą wlać do zupy. Jeśli dodaje się fasolę czerwoną należy odsączyć ją na sitku, przepłukać gotowaną wodą a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zrumienić ją na maśle i dodać do fasolki.
    Zupę doprawić solą i pieprzem oraz zaprawić śmietaną.

Porady

Ziemniaki można zalać gorącą wodą. To skróci czas gotowania zupy.

Komentarze

Podobne przepisy