Zupa fasolowa z ogórkami kiszonymi, oliwkami i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Szczególnie na chłodne dni ta zupa będzie prawdziwym rarytasem.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    2 szklanki fasoli Jaś
    2-3 laski kiełbasy śląskiej
    2 cebule białe
    4 ząbki czosnku
    ¾ szklanki drobno pokrojonych ogórków kiszonych
    Pół szklanki drobno pokrojonych zielonych oliwek
    1 szklanka koncentratu pomidorowego
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    Około 2-2,5 litra wody
    Olej rzepakowy
    Sól, pieprz

Zupa fasolowa z ogórkami kiszonymi, oliwkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przepłukaj, zalej wodą, aby wystawała kilka około 5 cm i odstaw na całą noc. Kiełbasę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na złoty kolor. Fasolę zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Następnie dodaj do niej kiełbasę, ogórki, oliwki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Wsyp przyprawy do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut. podawaj ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy