Zupa fasolowa z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, doprawiając solą do smaku.W drugim, większym garnku zagotować 500 ml bulionu i dodać marchewkę-obraną i pokrojona w cienkie paseczki i ugotowac ja do miękkości.
2.Na patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i dolewać po jednej łyżce bulionu (w sumie około 10 - 15 łyżek), mieszając aż mąka się w nim rozprowadzi.
3.Zawartość patelni wlać do garnka z bulionem i marchewką, następnie dodać ugotowaną fasolkę wraz z wywarem.Zupę zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.Zupę fasolową podajemy gorącą i skropioną pesto oraz z dodatkiem pieczywa.
Porady
Jeśli chcemy otrzymać mniej gęstą zupę, dolewamy więcej bulionu.
Komentarze