Zupa wychodzi przepyszna! Z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe i jest doskonałym rozwiązaniem dla amatorów gołąbków cierpiących na brak czasu :)
Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbija się w grudki. Wrzucamy do większego garnka.
Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy jasną część pora pokrojona w piórka oraz kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę woda i poddusić). Całość wrzucić do garnka. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy i zalać bulionem. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu aż ryż będzie ugotowany - w zależności od rodzaju ryżu i czasu podanego na opakowaniu. Na koniec całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru. W razie konieczności doprawić.
Komentarze