Zupa gołąbkowa

0 (0 ocen)

Zupa wychodzi przepyszna! Z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe i jest doskonałym rozwiązaniem dla amatorów gołąbków cierpiących na brak czasu :)

Składniki:

  • Składniki:
    500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 cebula
    olej do smażenia
    1/2 główki włoskiej kapusty
    1-2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    ok. 3 litry rosołu lub bulionu
    1 por
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    100g ryżu
    190g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbija się w grudki. Wrzucamy do większego garnka.
    Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy jasną część pora pokrojona w piórka oraz kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę woda i poddusić). Całość wrzucić do garnka. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy i zalać bulionem. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu aż ryż będzie ugotowany - w zależności od rodzaju ryżu i czasu podanego na opakowaniu. Na koniec całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru. W razie konieczności doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy