Zupa grochowa

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują w okresie jesienno zimowym

Składniki:

  • 450 g fasoli jaś
    ok.400 g szynki wędzonej
    cebula
    4 średnie marchewki
    2 l. bulionu z kurczaka
    2 łyżki masła
    sól i pieprz
    majeranek

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc.
    Masło rozpuść. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze przez chwilę.
    Do zawartości garnka dodaj namoczoną fasolę oraz bulion,sól i pieprz.
    Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godz. Na koniec dodaj majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy