zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

w wielu regionach podaje się różne zupy na Wigilię. U mnie tradycyjnie zupa grzybowa z makaronem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - suszone grzyby: 5 dekagramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka młoda - korzeń: 1 sztuka
    - seler korzeń: 0.25 sztuki
    - serek topiony kostka: 1 sztuka
    - sól,pieprz grubo mielony do smaku: 1 łyżeczka
    - ugotowany makaron nitki: 1 opakowanie

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować i pokroić w paseczki. Marchew pietruszkę,seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,Poddusić na maśle i dodać ok 2 1/2 l-3 l wody. Makaron ugotować i odcedzić, Do gotowego wywaru dodać pokrojony serek topiony, wymieszać i dodać grzyby, Doprawić do smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy