Zupa grzybowa z kolorowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na zupę ze świeżych grzybów leśnych

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g grzybów leśnych mieszanych ( gąski, podgrzybki, prawdziwki)
    marchew
    cebula
    pietruszka
    kawałek selera
    2 łyżki masła
    1,5 litra bulionu
    1/2 szkl kwaśnej śmietany
    pęczek pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    kolorowy makaron

Zupa grzybowa z kolorowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Warzywa obrać,pokroić w kostkę/plasterki, grzyby dokładnie oczyścić,opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby , przełożyć do garnka, na tej samej patelni podsmażyć wszystkie warzywa, jeśli to jest konieczne dodać masła.
    Podsmażone warzywa przełożyć do grzybów, zalać bulionem, gotować do miękkości, dodać śmietanę, sól i pieprz, na koniec posiekana natkę pietruszki.
    Zupę podawać z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy