Zupa grzybowa z łazankami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych
    500 ml mleka
    1 mały seler
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 duża cebula
    1 łyżeczka masła klarowanego
    8 ziaren czarnego pieprzu
    sok z cytryny
    1 l bulionu warzywnego
    250 g makaronu łazanki
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy.
    Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy