Zupa grzybowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną zupę grzybową.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu
    1 kg pieczarek
    20 g suszonych borowików
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    1,5 l bulionu
    1 szkl śmietanki 30%
    sól, pieprz

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (1 szkl) i odstawiamy. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pieczarki i namoczone pokrojone grzyby. Smażymy, aż puszczą sok a wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlewamy ją do zupy, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron przecedzamy i wkładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy