Zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

Pożywna i rozgrzewająca zupka

Składniki:

  • -wołowina ligawa 50 dkg
    -cebula 2 sztuki
    -olej do smażenia 3 łyżki
    -czerwona papryka 1 sztuka
    -papryka ostra 1 łyżeczka
    -czosnek 2 ząbki
    -przecier pomidorowy 2 łyżki
    -bulion wołowy 1,50 litra
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -kminek 1 łyżka
    KLUSKI
    -maka pszenna 3/4 szklanki
    -jajka 2 sztuki
    -pietruszka zielona 1/2 pęczka

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć mięso, pokroić w paski.
    Cebulę obrać, posiekać.
    Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.



  • 2. W garnku w którym będziemy gotować zupę, zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju.Dodać pokrojone mięso, oprószyć papryką, smażyć około 5 minut.
  • 3. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę, przecier, kminek zalać bulionem.
    Gotować aż mięso będzie miękkie, doprawić solą, pieprzem.
  • 4. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa.
    Jeśli jajka były duże to należy dosypać mąki.
  • 5. Do gotującej zupy, wrzucać małe kluski, gotować chwilę.
    Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy