Zupa haziajska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis babcia przywiozła w czasie wojny od niemieckiej rodziny.

Składniki:

  • ● 2 żeberka
    ● 2 marchewki
    ● 4 duże ziemniaki
    ● pietruszka
    ● 1/4 selera
    ● por
    ● liść laurowy
    ● ząbek czosnku
    ● kostka rosołowa
    ● ostra mielona papryka
    ● 2 jajka
    ● 1/2 kg mąki
    ● smalec
    ● natka pietruszki
    ● pieprz
    ● sól

Zupa haziajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy.
    Ziemniaki kroimy w dużą
    kostkę, a marchewkę, pora
    i czosnek w drobną. Zalewamy
    4 litrami wody i razem
    z żeberkami, pietruszką, selerem,
    kostką i liściem laurowym
    gotujemy ok. 2 godzin.
  • 2. Z mąki i jajek zagniatamy
    ciasto. Rozwałkowujemy,
    smarujemy smalcem i zwijamy.
    Kroimy w 2-cm paski.
    Wkładamy do zupy, gotujemy
    10 minut. Doprawiamy i posypujemy
    posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy