Zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mojej 2-letniej córeczce Gabrysi gotuję potrawy odpowiednie do jej wieku. Tę przyrządzam, odkąd skończyła roczek.

Składniki:

  • 30 dag cielęciny
    marchewka
    ziemniak
    1/3 pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 listki lubczyku
    kilka fasolek szparagowych
    garść groszku
    kilka różyczek brokuła
    łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki śmietany

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy litrem wody i gotujemy.
  • 2. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, fasolkę w kawałki, a pora w półtalarki.
  • 3. Warzywa korzeniowe, pora, fasolkę, groszek i lubczyk wkładamy do wywaru i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy brokuły i koperek. Gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Zabielamy śmietaną.

    Zupę bez dodatku fasolki i groszku można podawać dzieciom od 8. miesiąca życia. Niemowlętom potrawę miksujemy. Zamiast śmietany, po zdjęciu zupy z kuchenki, można dodać łyżkę masła.

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy