Smaczna i lekka zupa z brukwią. Z dodatkiem makaronu literkowego, śmietanki i koperku.
Składniki:
1 nieduża brukiew
2 marchewki
1 mała pietruszka
Kawałek selera
5 cm pora
2 garście makaronu literki
50 ml śmietany 30%
1 mały pęczek koperku
Sól i pieprz biały do smaku
Zupa jarzynowa z brukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Brukiew, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli, gotować.
Por oczyścić, pokroić w krążki. Dodać do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać makaron, wlać śmietankę i zagotować. Zdjąć garnek z ognia (makaron dojdzie w gorącej zupie). Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem.
Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Zupę rozlać na talerze i podawać posypaną koperkiem
Komentarze