Zupa jarzynowa z brukwią

0 (0 ocen)

Smaczna i lekka zupa z brukwią. Z dodatkiem makaronu literkowego, śmietanki i koperku.

Składniki:


  • 1 nieduża brukiew
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    5 cm pora
    2 garście makaronu literki
    50 ml śmietany 30%
    1 mały pęczek koperku
    Sól i pieprz biały do smaku

Zupa jarzynowa z brukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Brukiew, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli, gotować.

    Por oczyścić, pokroić w krążki. Dodać do zupy.

    Gdy warzywa będą miękkie, dodać makaron, wlać śmietankę i zagotować. Zdjąć garnek z ognia (makaron dojdzie w gorącej zupie). Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem.

    Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Zupę rozlać na talerze i podawać posypaną koperkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy