Zupa jarzynowa z jaglanką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie ma nic lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. Doskonale poprawi odporność organizmu.Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 skrzydełko z kurczaka
    20 dag mostka wołowego
    ½ szklanki kaszy jaglanej
    7 dużych ziemniaków
    3 marchewki
    2 pietruszka
    20 dag mrożonej brukselki
    ½ pora
    Kilka różyczek kalafiora
    Garść fasolki szparagowej zielonej
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
    Jarzynka lub sól do smaku
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Zupa jarzynowa z jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2abts9t 1.
    Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy z ognia do wystygnięcia
  • image-22tb7ny 2. Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę, mięso płuczemy, wkładamy do garnka , dodajemy mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy