Zupa jarzynowa z jajkiem i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tania, szybka i łatwa do przygotowania. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
    1 marchewka
    1/2 korzenia pietruszki
    1/2 pora
    15 dag fasolki szparagowej zielonej
    10 dag groszku zielonego
    5 ziemniaków
    1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
    2 łyżki śmietany 18%
    4 łyżki śmietany 30%
    2 jajka
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

Zupa jarzynowa z jajkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka przekładamy do garnka. Wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Gotujemy 40 minut na małym ogniu.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę i groszek dodajemy do wywaru. Gotujemy 20 minut.
  • 3. Śmietany razem mieszamy i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotową zupę wylewamy na talerz, dodajemy jajka i posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy