Zupa jarzynowa z kluskami lanymi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Banalnie prosta, pyszna, zdrowa zupka. Ta zupa to jeden wielu moich ulubionych potraw z dzieciństwa.

  • 10 min

Składniki:

  • Skrzydełko z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    mąka
    jajko
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, maggi

Zupa jarzynowa z kluskami lanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam ok. 2 litry wody. Wrzucam umyte skrzydełko z kurczaka i gotuję.
  • 2. W międzyczasie obieram warzywa, myję je i kroję w słupki. Wrzucam do garnka, przyprawiam. Jak mięsko i warzywa są miękkie to próbuję i ewentualnie doprawiam.
  • 3. Do małego garnuszka wsypuję 4 łyżki mąki i jajko. Energicznie mieszam. Jak stworzy się gęsta masa to wrzucam cienką stróżką do dotującej się zupy. Mieszam i jeszcze chwilkę gotuję zupę. I gotowe. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy