Zupa jarzynowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Zupa jarzynowa z dodatkiem zielonej soczewicy jest pożywna i smaczna. Idealnie wpisuje się w jesienną aurę. Z dodatkiem aromatycznych ziół dobrze rozgrzeje w chłodne wieczory.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    Pół selera
    3-4 ziemniaki
    5 łyżek zielonej soczewicy
    2 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka suszonej kolendry
    1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    Pół łyżeczki kurkumy
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki

Zupa jarzynowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki, selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Warzywa zalać wodą (można użyć bulionu). Zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, bazylię, kurkumę oraz soczewicę. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. Na koniec całość doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody lub bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy