Zupa jarzynowa z dodatkiem zielonej soczewicy jest pożywna i smaczna. Idealnie wpisuje się w jesienną aurę. Z dodatkiem aromatycznych ziół dobrze rozgrzeje w chłodne wieczory.
1 min
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
3-4 ziemniaki
5 łyżek zielonej soczewicy
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka suszonej kolendry
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
Pół łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Zupa jarzynowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki, selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Warzywa zalać wodą (można użyć bulionu). Zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, bazylię, kurkumę oraz soczewicę. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. Na koniec całość doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody lub bulionu.
Komentarze