Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kalafiorowa zupa zabielana śmietaną idealnie nadaje się do podania z pieczywem i dodatkiem sera

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora,
    1 cebula,
    1 marchewka,
    Ok 4, 5 ziemniaków,
    Por,
    1łyżka śmietany
    1łyżka mąki ziemniaczanej,
    Rosolek drobiowy i wołowy,
    Sól, pieprz i pietruszka do smaku

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrumienienia cebuli i pora na oleju, dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę oraz ziemniaki, zalewamy woda do polowy, kiedy warzywa zaczną mięknąć, dodajemy kalafior rozdrobniony w większe różyczki. Dolewamy wody wedle uznania, dodajemy kostki rosołowe i pozostawiamy do zagotowania się. Nastepnie zabielamy śmietaną. Pozostawiamy aby chwile się pogotowała, zagęszczamy mąką rozdrobniona z małą ilością wody dolewając stopniowo do zupy na koniec sypiemy pietruszką.

Porady

Do zabielenia odlewamy wczesniej cieplego wywaru do szklanki, dodajemy śmietanę i moeszamy,w ten sposob eliminujemy ryzyko zwarzenia sie jej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy