Zastanawiał się jaką zupkę przygotować i gdy poszłam z córeczką na rynek ujrzałam kalafiory i już wiedziałam co będzie na obiad
Składniki:
porcja rosołowa
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
mały por
mały kalafior
4-5 ziemniaków
100 ml śmietanki 12%
łyżka siekanego koperku
sól, pieprz, lubczyk,
Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać zimną wodą, osolić, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera i pora (ja marchewki i pora pokroiłam w krażki, selera i pietruszkę w kostkę). Gotować do miękkości. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem
Komentarze