Zupa kalafiorowa z cukinią, pomidorem i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Zupa z dużą ilością warzyw, ugotowana na wywarze z kurczaka.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    1 kalafior
    2 pomidory malinowe
    100 gram śmietany 18%
    pieprz
    sól
    ostra papryka

Zupa kalafiorowa z cukinią, pomidorem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz sól. Gotujemy przez 45 minut, a następnie wyjmujemy mięso z garnka, a wywar przecedzamy.

    Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do wywaru i gotujemy 10 minut.

    Cukinię, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy 15 minut.

    Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy