Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
mięso drobiowe na wywar
1 kalafior
100g pęczaku
2-3 ziemniaki
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Opcjonalnie:
zielenina do posypania
Zupa kalafiorowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę.
Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora.
Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny.
Doprawić do smaku.
Komentarze