Różyczki jednego średniego kalafiora
400 g żółtej fasolki szparagowej
1 marchew
kawałek pietruszki
2 ziemniaki
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól do smaku
pieprz czarny świezo zmielony do smaku magii
bazylia do smaku
mały pęczek świeżej natki
2 łyżki śmietanki do zup
Zupa kalafiorowo fasolkowa na udku drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka płuczemy , ywrzucamy do wody dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przyprawy i gotujemy przez ok 30 minut.
Po tym czasie do wywaru podajemy różyczki kalafiora, pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową i pokrojona na plasterki marchew oraz starta na tarce pietruszkę.
Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy posiekana natkę i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Na koniec zabielamy zahartowana śmietanka do zup,
smacznego:)
Komentarze