Zupa kapuściana po góralsku

0 (0 ocen)

sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na chłodne dni

Składniki:

  • 1 główka małej kapusty
    20 dag kiełbasy góralskiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 marchewka
    majeranek, sól, pieprz,
    1łyżka śmietany,
    3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
    5 ziemniaków

Zupa kapuściana po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, gotujemy, gdy się zagotuje odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy kapustę do miękkości, dodajemy 1 ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz marchew pokrojoną w plastry. Dodajemy zioła. Resztę ziemniaków gotujemy oddzielnie. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy do zupy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat i śmietanę, na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki które najpierw tłuczemy, aby zagęścić zupę. Podajemy z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy