Zupa kapuściana z szynką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa na jesienne chłodne dni. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, która może być zarówno lekkim i samodzielnym daniem obiadowym jak i doskonałym pierwszym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ¾ małej główki kapusty
    • por (biała końcówka)
    • 1 pietruszka
    • 1 marchew
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 1 papryka czerwona
    • 10 dag szynki drobiowej
    • 3 szklanki wody
    • 1 kostka warzywna
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • ½ łyżeczki papryki ostrej

Zupa kapuściana z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. 1. Przygotowuję warzywa, por bardzo drobno kroję, marchew, pietruszkę selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram, kroję w cienkie piórka. Wszystkie warzywa smażę na rozgrzanym oleju w garnku.
    2. Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę, przecier pomidorowy i kostkę warzywną. Zalewam wodą i doprawiam pieprzem, solą papryką. Gotuję 20 minut.
  • 2. 3. Zupka gotowa, przed podaniem dekorujemy szynką pokrojoną w małe paseczki.
    4. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy