zupa kminkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

To moja ulubiona zupa.

  • 50 min

Składniki:

  • Zupa:
    20 dag kości
    25 dag włoszczyzny
    3-4 dag kminku
    2 l wody
    4 dag tłuszczu
    4 dag mąki
    sól.
    Zasmażka jasnozłota:
    3 dag mąki
    3 dag tłuszczu
    1/4 l wody, mleka lub zimnego wywaru
    1/4 l gorącego wywaru.

Zupa kminkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości i warzywa opłukać, dodać kminek, ugotować wywar, odcedzić.
  • 2. Tłuszcz rozgrzać, dodać mąke, przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.

    Opis wykonania zasmażki:
    Mąkę zrumienić na patelni, stale mieszając. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąka, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrząca zupa.
    Zrumienioną mąkę można przygotować na zapas, prażąc ją na dużej patelni lub w piekarniku.
  • 3. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolita masę. Zagotować, rozrzedzić częścią gorącego wywaru, połączyć z reszta wywaru, osolić.

Porady

Podawac z grzankami, kluseczkami kładzionymi, paluszkami kruchymi lub drożdżowymi.

Komentarze

Podobne przepisy