Zupa:
20 dag kości
25 dag włoszczyzny
3-4 dag kminku
2 l wody
4 dag tłuszczu
4 dag mąki
sól.
Zasmażka jasnozłota:
3 dag mąki
3 dag tłuszczu
1/4 l wody, mleka lub zimnego wywaru
1/4 l gorącego wywaru.
Opis wykonania zasmażki:
Mąkę zrumienić na patelni, stale mieszając. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąka, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrząca zupa.
Zrumienioną mąkę można przygotować na zapas, prażąc ją na dużej patelni lub w piekarniku.
3.Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolita masę. Zagotować, rozrzedzić częścią gorącego wywaru, połączyć z reszta wywaru, osolić.
Porady
Podawac z grzankami, kluseczkami kładzionymi, paluszkami kruchymi lub drożdżowymi.
Komentarze