Zupa koperkowa

0 (0 ocen)

Dla mnie zupa koperkowa to smak wiosny bo tylko o tej porze roku tak smakuje.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 pęczek koperku
    1 gałązka lubczyku
    2 skrzydełka z kurczaka
    2 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    przyprawy

Zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać 1 litrem wody, dodać pietruszkę i seler w całości, a marchewkę pokrojoną w plasterki, następnie dołożyć lubczyk i grubsze łodygi koperku oraz ziemniaki pokrojone w większa kostkę, zagotować. Do garnka z zupą dodać 2 łyżeczki jarzynki i gotować, aż wszystko zmięknie. Skrzydełka wyjąć z zupy, oddzielić mięso i ponownie wrzucić je do garnka, wcześniej wyjąć z wywaru liście lubczyku i łodygi kopru. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i śmietaną, następnie zabielić nią zupę na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać posiekany koperek. Ja po dodaniu kopru zupy już nie gotuję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy