Zupa krem dyniowo-marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna, pełna koloru jesienna zupa pełna witamin i błonnika.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg żółtej dyni
    5 średnich marchewek
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 pomidory
    1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa, ziele angielskie
    mielony imbir

Zupa krem dyniowo-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z bulionem wrzucamy pokrojone w kostkę dynię i marchewkę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy. W międzyczasie kroimy w kosteczkę cebulę i czosnek, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do gotujących się warzyw. Pomidory kroimy w drobne kawałeczki i dodajemy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy aż dynia i marchew zmiękną. Wyjmujemy liść laurowy i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Zupa dobrze smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kleksem kwaśnej śmietany dla przełamania słodkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy