Zupa krem z kalafiora, czyli kalafior w nowej odsłonie.
40 min
Składniki:
25 g masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1,5 kg kalafiora
0,5 kg ziemniaków
750 ml bulionu
0,5 l mleka
125 ml śmietanki 30%
4-6 gałązek tymianku
Sól, pieprz
Posypka:
100 g surowego posiekanego kalafiora
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g parmezanu
Zupa krem kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondelku. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, tymianek i liść laurowy. Smażyć od 3 do 8 minut, aż cebula zmięknie, przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem. Następnie wrzucić kalafior, ziemniaki i mleko. Gotować na średnim ogniu przez około 25-30 minut, aż kalafior i ziemniaki zmiękną. Na końcu zabielić śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować.
Posypka. Wymieszać w misce starty parmezan z oliwą i kalafiorem - wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż kalafior będzie miał złoty kolor.
Porady
Zupę warto podać z suszonym boczkiem. Plastry boczku, układa się na pergaminie i wstawia się go do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około godzinę.
Komentarze