Zupa Krem Kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa krem z kalafiora, czyli kalafior w nowej odsłonie.

  • 40 min

Składniki:

  • 25 g masła
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    1,5 kg kalafiora
    0,5 kg ziemniaków
    750 ml bulionu
    0,5 l mleka
    125 ml śmietanki 30%
    4-6 gałązek tymianku
    Sól, pieprz

    Posypka:

    100 g surowego posiekanego kalafiora
    2 łyżki oliwy z oliwek
    20 g parmezanu

Zupa krem kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, tymianek i liść laurowy. Smażyć od 3 do 8 minut, aż cebula zmięknie, przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem. Następnie wrzucić kalafior, ziemniaki i mleko. Gotować na średnim ogniu przez około 25-30 minut, aż kalafior i ziemniaki zmiękną. Na końcu zabielić śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować.

    Posypka. Wymieszać w misce starty parmezan z oliwą i kalafiorem - wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż kalafior będzie miał złoty kolor.

Porady

Zupę warto podać z suszonym boczkiem. Plastry boczku, układa się na pergaminie i wstawia się go do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy