Zupa-krem marchwiowo-ziemniaczana z domowymi grzankami

0 (0 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup- najlepsza na chłodne dni i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    200 ml soku jabłkowego
    500 g marchwi
    500 g ziemniaków
    150 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    70 g masła
    2-3 kromki chleba tostowego
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Zupa-krem marchwiowo-ziemniaczana z domowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować bulion i dolać sok jabłkowy.
    Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, przekrawamy i dodajemy do bulionu wraz z tymiankiem. Gotujemy przez około 25 minut.
  • 2. Wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietankę. Mieszamy.
  • 3. Z tostów odkrawamy skórkę i kroimy je w kostkę. Smażymy na roztopionym maśle, aż będą chrupiące. Posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy z zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy