Nigdy nie jadłam zupy szczawiowej. Dawno temu robiła ją moja ciocia, ale niestety nie było mi dane spróbować. Postanowiłam więc zmierzyć się z wyzwaniem i po zebraniu okazałego bukietu mogłam w końcu zabrać się za robotę.
Zupa krem szczawiowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
2.Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
3.Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.
Komentarze