Zupa krem szczawiowo-ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nigdy nie jadłam zupy szczawiowej. Dawno temu robiła ją moja ciocia, ale niestety nie było mi dane spróbować. Postanowiłam więc zmierzyć się z wyzwaniem i po zebraniu okazałego bukietu mogłam w końcu zabrać się za robotę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Dla 3-4 osób:
    250g liści szczawiu
    8 ziemniaków
    2 litry bulionu
    1 mała cebula
    szczypta soli
    pieprz
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka margaryny

Zupa krem szczawiowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczaw gotujemy 1. Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
  • Ziemniaki gotujemy w bulionie 2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
  • Dodajemy śmietankę i miksujemy 3. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy