Zupa krem z brukselką, rzeżuchą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj wywar z kości schabowych, dodając liść laurowy i ziele angielskie.
2.Do gotowego wywaru dodaj: marchew, pietruszkę, por, seler, ok.10 brukselek, 1 ziemniaka przekrojonego na pół, przyprawę uniwersalną, pieprz, paprykę i gotuj ok. 25 do miękkości warzyw. W tym czasie zeszklij na patelni drobno pokrojoną cebulkę.
3.Ugotowane warzywa wyjmij do osobnego naczynia dodaj zeszkloną cebulkę dodaj śmietanę, mąkę i około 300 ml wywaru. Wszystko dokladnie zmiksuj.
4.Do gotującego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę brukselki. Gotuj do miekkości. Po czym wlej zmiksowane warzywa dokladnie mieszjąc całość.
Gotową zupę wlej do talerza, dodaj rzeżuchę i skórkę cytryny (drobno posiekaną).
Komentarze