Zupa krem z brukselki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciekawa odmiana dla kremu z brokułów czy jarzynowej.

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g brukselki
    2 łyżki margaryny lub oleju
    porcja rosołowa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 korzenia selera
    2 nieduże cebule
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki Vegety
    sól pieprz
    grzanki
    śmietana

Zupa krem z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojona na ćwiartki brukselkę smażymy na margarynie lub oleju 10 minut. Porcję rosołową wrzucamy razem z pokrojonymi warzywami i całą cebulą do wody - przygotowujemy bulion. Z gotowego bulionu wyciągamy mięso i całą cebulę. Wrzucamy podsmażoną brukselkę. Na patelni podsmażamy 1 pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do zupy. Wszystko razem gotujemy 10 minut. Całość miksujemy - najlepiej blenderem. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do zupy. Dodajemy sól, pieprz i Vegetę do smaku. Całość jeszcze raz blendujemy. Doprowadzamy tylko do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.

Porady

Grzanki z chleba tostowego można przygotować bez tłuszczu w mikrofalówce - ok 2 minuty, co pół minuty zmieniając strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy