zupa krem z buraków

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ta zupa to całkiem inna odsłona tradycyjnego czerwonego barszczu. Przepis znalazłyśmy z mamą w starej gazecie. Zainteresowała nas, ponieważ akurat wypróbowywałyśmy przepisy na rozmaite zupy krem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - buraki: 30 dekagramów
    - marchew: 30 dekagramów
    - ziemniak średni: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - ocet: 1 łyżka
    - śmietana18% kwaśna: 3 łyżki
    - przyprawy 1 (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie): 1 sztuka

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchew i ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • 2. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak by przykryła warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W trakcie gotowania dolewamy ocet.
    Gotujemy do miękkości tak by dobrze było zmiksować składniki.
    Przestudzamy i wyciągamy liść i ziele angielskie.
  • 3. Miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę. I doprawiamy do smaku.
    ( Możemy jeszcze raz zagotować.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy