Ta zupa to całkiem inna odsłona tradycyjnego czerwonego barszczu. Przepis znalazłyśmy z mamą w starej gazecie. Zainteresowała nas, ponieważ akurat wypróbowywałyśmy przepisy na rozmaite zupy krem.
Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchew i ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2.Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak by przykryła warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W trakcie gotowania dolewamy ocet.
Gotujemy do miękkości tak by dobrze było zmiksować składniki.
Przestudzamy i wyciągamy liść i ziele angielskie.
3.Miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę. I doprawiamy do smaku.
( Możemy jeszcze raz zagotować.)
Komentarze