Zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa z cukinii z grzankami. Doskonała na lekki obiad.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kromek chleba tostowego
    2 średnie cukinie
    Marchewka
    2 listki laurowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    50 gram masła
    2 łyżki śmietany 30%
    Po 1/4 łyżeczki: ostrej papryki, curry, kurkumy, słodkiej papryki, mielonego imbiru
    Pół łyżeczki soli

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb tostowy posypujemy ostrą papryką i kroimy w kostkę. Pieczemy 15 min w 150 stopniach. Cukinie obieramy, usuwamy środki z nasionami i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy pokrojoną marchewkę, listki laurowe i pieprz. Gotujemy. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy cukinię. Listki laurowe i pieprz należy usunąć z wywaru. Następnie blendujemy warzywa. Dolewamy około pół litra wody, dodajemy masło i dalej gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy przyprawy bez soli. Wlewamy śmietanę i solimy wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy