Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

Bardzo jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem curry.

Składniki:

  • 1 kg dyni (bez pestek i skóry)
    1 duża cebula
    1 duże jabłko
    1,5 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz
    1/2 szklanki mleka

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną i obraną dynię pokroić w dużą kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z nasion i też pokroić w sporą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka dodać masło i oliwę. Gdy się roztopi wrzucić cebulę, zeszklić.
    Dodać jabłko i dynię. Wsypać curry i paprykę. Przykryć i dusić ok. 3 minuty. Następnie wlać bulion i dusić aż wszystko zmięknie (ok. 30 minut).
    Zmiksować blenderem na krem. Wlać mleko. Doprawić solą i pieprzem

Porady

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy