Zupa - krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, ale nie mdła. Odpowiednio dobrana kompozycja przypraw sprawia, że zupa będzie smakować każdemu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.1 kg dyni (waga po obraniu)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    1-1,5 litra bulionu drobiowego
    kawałek imbiru
    olej do smażenia
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    jogurt naturalny do podania
    1 łyżka czarnego sezamu

Zupa - krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić w kostkę. Imbir drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa wraz z imbirem i jeszcze chwilę smażyć. Podlać bulionem i gotować do miękkości, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać z jogurtem naturalnym i sezamem.

Komentarze

Podobne przepisy