Zupa-krem z groszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Jestem uczennicą trzeciej klasy gimnazjum w Krośnie. Przepis dostałam kiedyś od cioci i trochę go przerobiłam. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.

  • 40 min

Składniki:

  • ● jajko
    ● cebula
    ● łyżka masła
    ● 30 dag mrożonego groszku (lub 40 dag świeżego)
    ● 3 szkl. bulionu z kostki (z oliwą i ziołami)
    ● 3 gałązki mięty
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

Zupa-krem z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z groszku 1. Jajko gotujemy na twardo
    i obieramy. Cebulę obieramy
    i kroimy w drobną kostkę.
    W garnku roztapiamy masło
    i szklimy cebulę, mieszając,
    żeby się nie przypaliła. Dodajemy
    rozmrożony groszek (lub
    opłukany świeży), wlewamy
    bulion i zagotowujemy.
  • Zupa-krem z groszku 2. zupę bez przykrycia 5 minut.
    Miksujemy na krem i doprawiamy
    do smaku. Listki
    mięty i natkę myjemy i osączamy. Kilka listków zostawiamy
    do dekoracji, pozostałe drobno
    siekamy.
  • Zupa-krem z groszku 3. Jajko drobno kroimy i dodajemy
    do zupy. Wsypujemy posiekaną
    miętę i natkę. Mieszamy.
    Zupę dekorujemy kleksem
    kwaśnej śmietany lub jogurtu
    oraz natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy