Jestem uczennicą trzeciej klasy gimnazjum w Krośnie. Przepis dostałam kiedyś od cioci i trochę go przerobiłam. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.
40 min
Składniki:
● jajko
● cebula
● łyżka masła
● 30 dag mrożonego groszku (lub 40 dag świeżego)
● 3 szkl. bulionu z kostki (z oliwą i ziołami)
● 3 gałązki mięty
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● sól
● biały pieprz
● 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Zupa-krem z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko gotujemy na twardo
i obieramy. Cebulę obieramy
i kroimy w drobną kostkę.
W garnku roztapiamy masło
i szklimy cebulę, mieszając,
żeby się nie przypaliła. Dodajemy
rozmrożony groszek (lub
opłukany świeży), wlewamy
bulion i zagotowujemy.
2.zupę bez przykrycia 5 minut.
Miksujemy na krem i doprawiamy
do smaku. Listki
mięty i natkę myjemy i osączamy. Kilka listków zostawiamy
do dekoracji, pozostałe drobno
siekamy.
3.Jajko drobno kroimy i dodajemy
do zupy. Wsypujemy posiekaną
miętę i natkę. Mieszamy.
Zupę dekorujemy kleksem
kwaśnej śmietany lub jogurtu
oraz natką pietruszki.
Komentarze