zupa krem z groszku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna wiosenna zupa!Idealna ze śmietaną, chrupiącymi ziołowymi grzankami lub z boczkiem :)Uwierzcie, że smakuje lepiej niż wygląda ;)

  • 60 min

Składniki:


  • 2 opakowania mrożonego groszku ( u mnie 2x 400g)
    1 cebula
    1 marchewka
    Kawałek selera, pietruszki i pora
    3 duże ziemniaki
    1 litr bulionu
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek
    sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Zupa krem z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na tłuszczu.
    W garnku zagotować bulion. Dodać podsmażoną cebulę, czosnek, pokrojone warzywa (marchewkę, por, seler, pietruszkę). Gotować 10 minut, potem dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, po 15 minutach dodać groszek. Całość gotować aż groszek zmięknie. Zupkę zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
    Smacznego!

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy