zupa krem z groszku i grillowanej pomarańczy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Subtelna w smaku, o pastelowej barwie zupa na letnie dni

  • Łatwy

Składniki:

  • - groszek zielony (może być mrożony): 400 gramów
    - pomarańcza: 2 sztuki
    - mleczko kokosowe: 160 mililitrów
    - bułka pszenna: 2 sztuki
    - woda: 700 mililitrów
    - makaron ryżowy: 50 gramów
    - olej do głębokego smażenia: 2 szklanki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa: 1 szczypta

Zupa krem z groszku i grillowanej pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. groszek ugotuj w wodzie,
    jedną pomarańcze pokrój na pół, drugą w półplastry,
    smaż je na rozgrzanej patelni grillowej (przekrojoną na pół miąższem do dołu, pokrojone w półplastry z obydwu stron),
  • 2. do groszku dodaj miąższ z pomarańczy przekrojonej na dwie części, bułki pokrojone w kostkę oraz mleczko kokosowe,
    przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chwilę gotuj,
    całość zmiksuj,
  • 3. olej mocno rozgrzej, wrzuć do niego na moment makaron ryżowy ( olej musi być bardzo gorący, możesz sprawdzić jedną nitką makaronu czy już można go wrzucić- powinien natychmiast robić się grubszy) ,
    zupę wlewaj do talerzy, do każdego włóż kilka cząstek grillowanej pomarańczy i trochę makaronu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy