Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę.
W garczku rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone wsypujemy przygotowane warzywa i obsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze około 1 minutę.
Następnie całość podlewamy bulionem i dokładamy kalafior (podzielony na różyczki). Całość gotujemy do momentu jak warzywa staną się miękkie.
2.Między czasie boczek kroimy w kostkę i przysmażamy.
3.Gdy warzywa są już miękkie zupę miksujemy na krem i ponownie stawiamy na gazie. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy.
Gorącą porcjujemy na talerze. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki. Dodatkowo na wierzch wykładamy zrumieniony boczek.
Komentarze