Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

Zupa pysznie smakuje, a dodatek boczku nie tylko nadaje jej aromatu, ale sprawia, że jest bardzo sycąca. Najczęściej podaje ją do świeżego pieczywa!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 mały kalafior,
    • 1 mały por,
    • 2-3 ziemniaki,
    • Około1,5-2 litry bulionu (może być z kostki),
    • 2 ząbki czosnku,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Sól ziołowa do smaku,
    • Gałka muszkatołowa (szczypta),
    • 1 łyżka masła,
    • Około 150 g boczku do podania,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Około 1 łyżka śmietany do zabielenia

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie 1. Por kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę.
    W garczku rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone wsypujemy przygotowane warzywa i obsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze około 1 minutę.
    Następnie całość podlewamy bulionem i dokładamy kalafior (podzielony na różyczki). Całość gotujemy do momentu jak warzywa staną się miękkie.
  • przysmażanie boczku 2. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przysmażamy.
  • Zabielanie i doprawianie 3. Gdy warzywa są już miękkie zupę miksujemy na krem i ponownie stawiamy na gazie. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy.
    Gorącą porcjujemy na talerze. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki. Dodatkowo na wierzch wykładamy zrumieniony boczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy