Zupa krem z kopru włoskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g masła
    2 szalotki
    2 szt kopru włoskiego
    4 łodygi selera naciowego
    50 ml białego wina wytrawnego
    500 ml bulionu drobiowego
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    pieprz-młynek

Zupa krem z kopru włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez 10 min.
    Do smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu.
    Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
    Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy